
Technologie výroby vína pro Rulandské modré
Rulandské modré (Pinot noir) je velmi starobylá francouzská odrůda, známá již od středověku. Pochází z Burgundska, odkud se rozšířila do většiny světových vinařských oblastí. Patří mezi nejnáročnější, ale zároveň nejvíce ceněné červené odrůdy. V České republice je pěstována především na Moravě, zejména na Mikulovsku, Velkopavlovicku a Slovácku.Pro naše zákazníky budeme postupně vydávat doporučení na výrobu vín, z jednotlivých odrůd révy vinné, s produkty, které máme v našem sortimentu.

Vhodná půda a poloha pro pěstování: Rulandské modré vyžaduje velmi kvalitní polohy s dobrým osluněním a vyrovnanou vláhou. Ideální jsou svahy s jižní až jihozápadní expozicí a půdy vápenité, hlinité až jílovité, které zadržují vodu, ale nejsou přemokřené. Příliš úrodné půdy vedou k vyšším výnosům, ale ztrátě typické jemnosti a komplexnosti vína.
Hrozen a víno: hrozen je malý až středně velký, hustý, s drobnými bobulemi tmavomodré barvy. Dužnina je šťavnatá, bezbarvá, s tenkou slupkou bohatou na aromatické látky a jemné třísloviny. Víno z této odrůdy je elegantní, s nižším obsahem barviva, typicky rubínové barvy, jemné, harmonické a s nižší kyselinou. Ve vůni se objevují tóny červeného ovoce – višní, malin, lesních jahod, někdy i sušených švestek, fialek či jemné kořenitosti. V chuti je delikátní, s hedvábnou strukturou a dlouhou dochutí.
Technologie výroby vína:
Ošetření hroznů
ASSOTAN v dávce 10 g/hl (kombinace SO2, kyseliny askorbové a galického taninu - omezuje oxidační procesy a chrání fenolické látky)Ošetření rmutu
ENZYM COLOR PLUS v dávce 3 g/hl (enzym pro lepší extrakci barviv a aromatických látek z modrých hroznů)Dřevěná alternativa do kvasu
Pro lepší strukturu vína je možné do kvasu použít OENOFIRST 01 v dávce 1,5 g/l (kombinace páleného a nepáleného dubu pro zvýšení struktury a komplexnosti vína)
Fermentace
Kvasinky Q GRACE v dávce 20 g/hl (vysoce elegantní kmen pro výrobu jemných a vyvážených červených vín typu Pinot Noir; zachovává typické ovocné a květinové aroma, podporuje harmonii chuti a jemnost tříslovin)Výživa pro kvasinky NUTRIFERM AROM PLUS v dávce 20 g/hl před začátkem kvašení (těla kvasinek s vysokým obsahem volných aminokyselin - zajišťuje hladký průběh fermentace a podporuje tvorbu aroma)
Výživa do fermentace NUTRIFERM ADVANCE v dávce 20 g/hl (buněčné stěny kvasinek a celulóza - váže toxiny a stabilizuje kvasinky)
Tanenol Red Fruit v dávce 5 g/hl (podporuje stabilitu barvy a zvýrazňuje ovocný charakter vína)
Jablečno – mléčná fermentace
Po začátku alkoholového kvašení můžete do rmutu přidat Bakterie VINIFLORA OENOS , které zajistí plynulý průběh malolaktické fermentace.Ošetření po fermentaci
TANENOL FRUITAN v dávce 3 g/hl (zvyšuje plnost vína, dodává jemnost a harmoniiMožnost zrání vína
Sud barikový ICONE FINESSE 225l (Sud je primárně určen pro jemná a lehká špičková červená vína. Plně respektuje ovoce a harmonickou tříslovinu.Dubový profil sudu je zvláště vhodný pro odrůdu Pinot Noir)
Výsledná kvalita vína závisí především na zdravotním stavu hroznů a správném načasování termínu sklizně s ohledem na hodnotu pH a obsahu kyselin. Dodržování přesných technologických postupů a v neposlední řadě, důkladné sanitaci všech výrobních prostor.
Za enologický tým Bronislav Hejl a Ing. Miloš Vidlář